Saturday, March 13, 2010

Strawberry Mousse

Bahan:

 

Susu cair

300

gram

 
 

Kuning telur

100

gram

 
 

Strawberry filling

400

gram

 
 

Gelatin sheet

25

gram

(rendam dengan air)

Foam Putih Telur Itali:

 

Putih telur

80

gram

 
 

Gula

120

gram

 
 

Air

40

gram

 
         
 

Whipping Cream

700

gram

 
 

Brandy

25

gram

 

Cara Membuat:

  1. Pertama0tama buat foam putih telur Itali terlebih dahulu (siap digunakan).
  2. Panaskan air gula hingga suhu ±120°C. Kocok putih telur dengan mixer hingga ½ mengembang, masukkan air gula, aduk terus hingga busa dalam keadaan kering.
  3. Panaskan kuning telur dan susu cair. Masukkan gelatin sheet (yang telah direndam di air es) hingga cair.
  4. Taruh adonan B di atas air es hingga suhu turun, kemudian masukkan adonan A. Masukkan whipping cream, Brandy, aduk hingga rata.
  5. Siap dihidangkan.

clip_image003

No comments:

Post a Comment