Bahan:
Susu cair | 300 | gram | ||
Kuning telur | 100 | gram | ||
Strawberry filling | 400 | gram | ||
Gelatin sheet | 25 | gram | (rendam dengan air) |
Foam Putih Telur Itali:
Putih telur | 80 | gram | ||
Gula | 120 | gram | ||
Air | 40 | gram |
Whipping Cream | 700 | gram | ||
Brandy | 25 | gram |
Cara Membuat:
- Pertama0tama buat foam putih telur Itali terlebih dahulu (siap digunakan).
- Panaskan air gula hingga suhu ±120°C. Kocok putih telur dengan mixer hingga ½ mengembang, masukkan air gula, aduk terus hingga busa dalam keadaan kering.
- Panaskan kuning telur dan susu cair. Masukkan gelatin sheet (yang telah direndam di air es) hingga cair.
- Taruh adonan B di atas air es hingga suhu turun, kemudian masukkan adonan A. Masukkan whipping cream, Brandy, aduk hingga rata.
- Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment